Pod nazwą witaminy E kryje się wiele związków o podobnej budowie chemicznej, które określane są jako tokoferole alfa, beta, gamma oraz delta.
Najważniejszą rolę pełni w organizmie człowieka tokoferol alfa – wykazuje on najwyższą aktywność biologiczną. Witamina E jest zaliczana do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że jej przyswajaniu przez organizm sprzyja obecność tłuszczu w pożywieniu..
Funkcje witaminy E w organizmie człowieka
jako główny przeciwutleniacz chroni organizm przed szkodliwym wpływem środowiska, zwalcza wolne rodniki;
chroni wrażliwe struktury, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe czy witamina A, przed agresywnymi produktami przemiany materii (ochrona przed utlenieniem);
zapobiega rozpadowi czerwonych krwinek, czyli erytrocytów (nie dopuszcza do hemolizy);
uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek;
chroni ściany naczyń krwionośnych, zapobiega ich uszkodzeniu;
chroni przed rozwojem miażdżycy, hamując utlenianie cholesterolu LDL;
zapobiega chorobom serca oraz rozwojowi nowotworów;
wzmacnia układ immunologiczny człowieka;
opóźnia procesy starzenia, stąd nazwa – witamina młodości;
wpływa na funkcjonowanie mózgu, pomaga zachować dobrą pamięć;
chroni oczy;
wraz z pierwiastkiem o nazwie selen zapobiega stłuszczeniu wątroby;
ma wpływ na wydzielanie insuliny;
uczestniczy w metabolizmie mięśni;
jest ważna dla sportowców, którzy dzięki niej mogą osiągać lepsze wyniki;
dzięki niej prawidłowo przebiega proces powstawania i dojrzewania plemników;
pomocna w leczeniu męskiej bezpłodności;
zapobiega poronieniom i przedwczesnym porodom.
Źródła pokarmowe witaminy E
oleje roślinne, np. słonecznikowy, kukurydziany, z nasion bawełny, oliwa z oliwek, oleje z kiełków zbóż, np. z kiełków pszenicy, kukurydzy;
kiełki zbóż, zwłaszcza pszenicy, oraz produkty zbożowe, takie jak np.: kasza jęczmienna, gryczana, płatki owsiane, mąka pełnoziarnista, otręby pszenne;
wzrost ryzyka wystąpienia chorób serca, niektórych nowotworów, udaru;
osłabienie wzroku, większe ryzyko pojawienia się zaćmy;
przedwczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran;
bezpłodność u mężczyzn;
zaburzenia w okresie ciąży u kobiet, poronienia.
Skutki przedawkowania witaminy E
bóle i zawroty głowy;
nudności;
spierzchnięte wargi;
słabsza krzepliwość krwi;
osłabienie mięśni;
zmęczenie;
zaburzenia widzenia;
uszkodzenie płodu u kobiet w ciąży.
Dzienne zapotrzebowanie
dla zdrowej, dorosłej osoby wynosi ono 12 mg (ekwiwalent tokoferolu alfa);
większe zapotrzebowanie na witaminę E mają m.in. osoby, które intensywnie ćwiczą, często się opalają, mieszkają w dużych miastach, oddychając mocno zanieczyszczonym powietrzem, lub też są narażone na promieniowanie X albo przyjmują preparaty żelaza.
Ważne informacje o witaminie E
dobrym źródłem witaminy E są te oleje, które zawierają jej czynną formę, czyli tokoferol alfa; bogaty w ten właśnie tokoferol jest m.in. olej z kiełków pszenicy oraz olej słonecznikowy; z kolei olej sojowy, mimo że ma dużo witaminy E, zawiera niewiele tokoferolu alfa;
wraz ze wzrostem spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych rośnie zapotrzebowanie na witaminę E, której zadaniem jest m.in. ochrona tych kwasów;
straty witaminy E są mniejsze, gdy olej roślinny przechowywany jest w butelce z ciemnego szkła.
Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: witamina e, witamina e produkty, witamina e niedobór, witamina e suplement, witamina e nadmiar, witamina e w czym, witamina e źródła, witamina e apteka, witamina e cena.