Leksykon Zdrowego Życia
Indeks glikemiczny (ang. glycemic index, GI) to wskaźnik obrazujący wzrost stężenia cukru we krwi (w ujęciu średnim) mierzony przez 120 minut po zjedzeniu danego produktu zawierającego 50 gramów przyswajalnych węglowodanów.
Wielu dietetyków i specjalistów od żywienia rezygnuje obecnie ze zwyczajowo przyjętych reguł liczenia kalorii (tym bardziej, że mit kalorii zaczyna być powoli obalany). Zarówno eksperci, jak i osoby odchudzające się uważają kontrolę nad indeksem glikemicznym jedzonych posiłków za szczególnie korzystne „narzędzie” w walce z otyłością.
Metodę tą stosuje się w wielu znanych i cenionych dietach (np. Montignac, South Beach) i bez obaw można ją określić jako rewolucyjne podejście do metodologii zrzucania zbędnych kilogramów. Indeks glikemiczny pozwala na właściwe kontrolowanie ilości i rodzaju spożywanych pokarmów. Odchudzanie niekoniecznie musi zatem wiązać się z olbrzymim poświęceniem.
IG wyraża się w procentowej skali, której podstawą jest poziom cukru we krwi, jaki pojawił się po spożyciu 50 gramów glukozy. Indeks glikemiczny możesz obliczyć przy pomocy zamieszczonego niżej wzoru:
Jeśli wskaźnik IG jest wysoki, to znaczy, że spożycie danego produktu będzie skutkowało dużym skokiem poziomu glukozy we krwi. Niski indeks glikemiczny oznacza natomiast, że poziom cukru wzrośnie tylko nieznacznie. Wysoki poziom glukozy we krwi jest odpowiedzialny za wydzielanie się insuliny, po czym poziom cukru gwałtownie spada. Jest to tzw. hipoglikemia, której głównym objawem jest odczuwanie głodu. Kiedy pojawia się głód, człowiek stara się go zaspokoić. W efekcie je więcej, niż potrzebuje – oto najpowszechniejsza przyczyna nadwagi.
Właśnie dlatego dietetycy zachęcają do spożywania produktów o niskim IG. Dzięki temu ograniczone zostaną skoki insulinowe w organizmie, co przełoży się bezpośrednio na dłuższe podtrzymanie uczucia sytości.
Jakie produkty są najlepsze? Specjaliści od żywienia polecają produkty żywnościowe o indeksie glikemicznym niższym niż 60. W przypadku posiłków składających się z artykułów o różnym indeksie glikemicznym, powinno się spróbować jak najbardziej zrównoważyć średni wynik IG dla całej potrawy.
Diety oparte na kontrolowaniu IG są zalecane szczególnie ludziom cierpiącym na cukrzycę. Wolniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi sprawia, że łatwiej można trzymać pieczę nad głodem i swoją wagą.
Warto pamiętać o tym, że indeks glikemiczny surowych produktów jest inny niż po ugotowaniu lub usmażeniu. Indeks jest niższy, jeśli nie będziemy poddawać swoich produktów żywieniowych obróbce termicznej. Zdecydowana większość spożywanych przez nas posiłków jest niestety gotowana lub smażona. Sprawia to, że IG jest inny, niż zakładamy na podstawie posiadanych informacji. Chcąc prawidłowo określać wartość indeksu glikemicznego, musimy więc wziąć pod uwagę to, czy dany produkt został przetworzony i w jakim stopniu.
Produkt żywieniowy | Indeks (IG) |
ananas | 59 |
arbuz | 72 |
banany | 52 |
bataty | 61 |
brzoskwinie | 35 |
burak | 64 |
daktyle suszone | 103 |
dżem truskawkowy | 51 |
dynia | 75 |
grejpfrut | 25 |
gruszki | 38 |
gruszki z puszki w sosie własnym | 44 |
jabłka | 38 |
jabłka suszone | 25 |
jeżyny | 29 |
kiwi | 53 |
kukurydza prażona | 85 |
mango | 51 |
marchew gotowana | 47 |
marchew surowa | 20 |
marmolada z pomarańczy | 48 |
młode ziemniaki | 57 |
młode ziemniaki, gotowane w mundurkach (do 20 minut) | 78 |
morele | 57 |
morele suszone | 31 |
morele z puszki w lekkim syropie | 64 |
obrane ziemniaki gotowane na parze | 65 |
owoc chlebowca | 68 |
papaja | 59 |
pasternak | 97 |
pomarańcze | 42 |
puree ziemniaczane | 80 |
rodzynki | 64 |
rodzynki sułtanki | 56 |
rzepa gotowana | 85 |
rzepa surowa | 30 |
słodka kukurydza | 54 |
słodkie ziemniaki (yam) | 37 |
śliwki | 39 |
śliwki suszone | 29 |
tapioka gotowana na parze | 70 |
tapioka gotowana z mlekiem | 81 |
Taro | 55 |
truskawki | 40 |
winogrona | 46 |
wiśnie | 22 |
ziemniaki gotowane | 70 |
ziemniaki pieczone | 85 |
ziemniaki smażone, frytki | 95 |
Produkt | Indeks (IG) |
ciecierzyca gotowana | 28 |
czarna fasola | 35 |
czarna fasola namoczona przez noc (gotowana 45 min) | 20 |
fasola „czarne oczko” gotowana | 42 |
fasola gotowana | 29 |
fasola Mung moczona (gotowana 20 min) | 31 |
fasola nerkowa gotowana | 28 |
fasola nerkowa z puszki | 52 |
fasola Pinto gotowana | 39 |
fasola Pinto z puszki | 45 |
fasola Romano | 46 |
fasolka szparagowa | 30 |
groch gotowany | 22 |
groszek zielony | 35 |
groszek zielony z puszki | 45 |
soczewica czerwona gotowana | 26 |
soczewica zielona gotowana | 30 |
soja gotowana | 18 |
soja z puszki | 14 |
Produkt | Indeks (IG) |
Coca Cola | 58 |
Fanta Orange | 68 |
Herbata | 0 |
Isostar | 70 |
Kawa | 0 |
mleko sojowe 1.5% tłuszczu, 120 mg wapnia | 44 |
mleko sojowe 3% tłuszczu, 0 mg wapnia | 44 |
mleko sojowe 3% tłuszczu, 120 mg wapnia | 36 |
piwo – maltoza | 110 |
sok ananasowy bez cukru | 46 |
sok grejpfrutowy bez cukru | 48 |
sok jabłkowy niesłodzony | 40 |
sok pomarańczowy | 52 |
sok pomidorowy bez cukru | 38 |
sok z marchwi świeży | 43 |
wino wytrawne (czerwone, białe) | 0 |
Produkt | Indeks (IG) |
makaron instant (zalewany wrzątkiem) | 47 |
makaron rurki | 47 |
makaron ryżowy | 40 |
makaron z serem | 64 |
Ravioli z mięsem | 39 |
Spaghetti z mąki białej | 42 |
Spaghetti z mąki białej gotowane 10-15 min | 44 |
Spaghetti z mąki białej gotowane 20 min | 61 |
Spaghetti z mąki białej gotowane 5 min | 38 |
Spaghetti z mąki pełnowartościowej (razowe) | 37 |
Produkt | Indeks (IG) |
bagietka | 95 |
bajgiel | 72 |
biały chleb turecki | 87 |
bulgur | 48 |
całe ziarna żyta | 34 |
Cheerios | 74 |
chleb gryczany | 47 |
chleb owsiany otrębowy | 47 |
chleb pszenny | 70 |
Chocapic | 84 |
Corn Pops (Kellogg’s) | 80 |
Cornflakes, Crunchy Nut (Kellogg’s) | 72 |
Cornflakes (Kellogg’s) | 81 |
Crispix (Kellogg’s) | 87 |
dmuchane ziarno pszenicy | 74 |
Frosties (Kellogg’s) | 55 |
gruboziarniste pieczywo jęczmienne (50% ziarna) | 46 |
gruboziarniste pieczywo jęczmienne (70% ziarna) | 34 |
gruboziarnisty chleb jęczmienno-słonecznikowy | 57 |
gryka | 54 |
kasza manna | 55 |
kuskus | 65 |
mąka ryżowa | 95 |
mąka ziemniaczana | 90 |
otręby owsiane | 55 |
pełnoziarnisty chleb turecki | 49 |
pełnoziarnisty chleb żytni | 58 |
pumpernikiel pełnoziarnisty | 46 |
proso gotowane | 71 |
ryż Basmati | 58 |
ryż biały gotowany | 64 |
ryż brązowy | 55 |
ryż długoziarnisty gotowany | 56 |
ryż dmuchany | 87 |
ryż parzony | 47 |
skrobia modyfikowana | 100 |
słodka kukurydza | 53 |
ziarna pszenicy | 41 |
ziarna pszenicy orkiszowej | 45 |
ziarno jęczmienia | 25 |
ziarno kukurydzy | 69 |
Produkt | Indeks (IG) |
jaja | 0 |
jogurt 0% tłuszczu | 27 |
jogurt naturalny | 36 |
majonez | 0 |
mleko pełne (3% tłuszczu) | 27 |
mleko pełne z otrębami pszennymi (20g) | 27 |
mleko skondensowane, słodzone | 61 |
mleko zsiadłe | 32 |
owoce morza | 0 |
ryby | 0 |
skorupiaki | 5 |
wołowina | 0 |
Produkt | Indeks (IG) |
babka z polewą truskawkową | 73 |
batonik muesli (z suszonymi owocami) | 61 |
biała czekolada | 44 |
bezy | 67 |
biszkopt | 54 |
bułeczki drożdżowe | 92 |
chipsy ziemniaczane solone | 54 |
chrupki kukurydziane | 63 |
ciasteczka owsiane | 57 |
ciasteczka ryżowe | 78 |
ciasto waniliowe z polewą waniliową | 46 |
crumpet (rodzaj naleśnika) | 67 |
Czekolada gorzka (powyżej 70% kakao) | 25 |
Digestives | 59 |
lody | 61 |
LU petitki | 49 |
M&M’s orzechowe | 33 |
Baton Mars | 65 |
mleczna czekolada | 70 |
muffinki | 67 |
naleśniki | 85 |
Nutella (czekolada na chleb) | 33 |
orzeszki cashew solone | 22 |
orzeszki ziemne | 14 |
pączek | 69 |
Petit Beurre | 51 |
placek z owocami | 76 |
popcorn | 72 |
precelki | 83 |
Skittles | 70 |
rogalik | 42 |
tort | 87 |
Twisties | 74 |
wafle | 76 |
wafle ryżowe | 64 |
wafle waniliowe | 77 |
żelki | 78 |
Produkt | Indeks (IG) |
cukier trzcinowy | 87 |
fruktoza | 19 |
glukoza | 99 |
laktoza | 46 |
maltitol | 26 |
maltoza (50g) | 105 |
miód | 55 |
nektar z kaktusa niebieskiej agawy 90% fruktozy | 11 |
sacharoza | 68 |
stevia | 3 |
syrop kukurydziany | 75 |
xylitol | 7 |
.
Kategorie: Odżywianie, Diety
Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: indeks glikemiczny, ig, dieta, diety, odchudzanie, waga, węglowodany, glikemiczny, indeks.