Sekrety długowieczności

Leksykon Zdrowego Życia

Dieta śródziemnomorska - smaczna i zdrowa dieta dla każdego

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest jedną z najlepiej przebadanych diet na świecie. Liczne badania naukowe udowodniły jej dobroczynny wpływ na zdrowie oraz skuteczność w przedłużaniu życia.

Dieta śródziemnomorska potrafi nas ochronić przed wieloma chorobami, takimi jak otyłość brzuszna, cukrzyca typu II czy nadciśnienie tętnicze. Obniża też ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca, a także choroby Parkinsona i Alzheimera oraz niektórych rodzajów raka.

Dieta poprawia metabolizm glukozy, a także reguluje poziom tłuszczów w organizmie, chroniąc przed wysokim poziomem „złego” cholesterolu. Nazwa diety wywodzi się stąd, że promuje ona zdrowy styl życia oraz tradycyjne odżywianie mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Dieta jest wzorem do naśladowania dla wszystkich populacji na świecie, bez względu na położenie geograficzne.

Jak działa dieta śródziemnomorska?

Dieta, która jest nie tylko zdrowym sposobem odżywiania się, ale i stylem życia, posiada kilka charakterystycznych cech:

  • niezwykle ważnym jej elementem jest codzienna aktywność fizyczna i przebywanie na słońcu; sam sposób jedzenia jest bardziej zrelaksowany, brak w nim pośpiechu i stresu;
  • dieta opiera się na tradycyjnych, regionalnych artykułach, sezonowych, świeżych produktach i minimalnie przetworzonej żywności;
  • spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego jest w diecie śródziemnomorskiej znacznie ograniczone; jest ona uboga w takie produkty jak czerwone mięso, masło, pełnotłuste mleko i nabiał; niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w pożywieniu wpływa pozytywnie na zdrowie;
  • w diecie dominują jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które występują w bardzo często używanej w kuchni śródziemnomorskiej oliwie z oliwek – pomaga ona m.in. utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi;
  • typowym dla diety składnikiem pokarmowym są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodzin omega-3 oraz omega-6;
  • bardzo istotne dla zdrowia jest zachowanie właściwej proporcji pomiędzy nimi w pożywieniu, a to jest właśnie cechą charakterystyczną diety śródziemnomorskiej;
  • w jadłospisie często spotkać można produkty będące źródłami kwasów omega, takie jak: ryby morskie i skorupiaki, orzechy i oliwki;
  • dieta śródziemnomorska obfituje w białko pochodzenia roślinnego, które znajduje się w warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach, ziarnach zbóż;
  • jest bogata w węglowodany złożone i błonnik, natomiast mało w niej węglowodanów rafinowanych o wysokim IG;
  • dieta oczywiście obfituje również w witaminy, dzięki spożywanym codziennie świeżym owocom i warzywom; do najbardziej popularnych należą pomidory, papryka, sałata;
  • dodatkowym elementem posiłków jest wino, pite w umiarkowanych ilościach, co ma również pozytywny wpływ na zdrowie.

Jeśli chcesz schudnąć

Dieta śródziemnomorska to nie tylko godny naśladowania program żywieniowy na całe życie. Z powodzeniem można ją stosować także jako dietę odchudzającą. Choć nie zapewni nam błyskawicznego tempa utraty wagi (średnio 4 kg miesięcznie), na pewno będzie to zdrowe i bezpieczne odchudzanie. Tę śródziemnomorską kurację nazywa się również dietą 1200 kalorii. Należy pamiętać o regularnym jedzeniu pięć razy dziennie – trzy główne posiłki oraz dwie mniejsze przekąski. W przygotowywaniu potraw powinno się unikać smażenia, za to wybierać gotowanie, duszenie czy grillowanie. Makarony i kasze należy gotować al dente, nie wolno rozgotowywać. Oprócz określonej ilości kalorii (1200) wolno spożyć do 40g tłuszczu dziennie.

Produkty zalecane w diecie śródziemnomorskiej

  • warzywa i owoce, najlepiej świeże – jedzone codziennie, nawet do każdego posiłku;
  • produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste – pieczywo, makarony, kasze, ryż – jedzone codziennie;
  • rośliny strączkowe np. fasola, soczewica – spożywane bardzo często – kilka razy w tygodniu;
  • ryby morskie i owoce morza – jedzone 2-3 razy w tygodniu;
  • oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, oliwki, awokado;
  • orzechy (włoskie, migdały), nasiona (dyni, słonecznika, lnu, sezamu);
  • białe mięso drobiowe, nisko-tłuszczowe produkty mleczne oraz jaja – w umiarkowanych ilościach;
  • do przyprawiania potraw – zioła, duże ilości czosnku i cebuli;
  • wino w umiarkowanych ilościach (kobiety – 1 lampka dziennie, mężczyźni – 2 lampki) – wypijane jako dodatek do dań głównych.

Produkty, których należy unikać

  • czerwone mięso np. wieprzowina, mięso z kaczki, wołowina;
  • tłuszcze pochodzenia zwierzęcego np. masło, smalec;
  • pełnotłusty nabiał;
  • sól;
  • słodycze;
  • produkty przetworzone.

Zalety diety śródziemnomorskiej

  • stosowanie diety przynosi ogromne korzyści w profilaktyce wielu chorób;
  • powoduje zmniejszenie śmiertelności spowodowanej przez choroby układu sercowo-naczyniowego oraz nowotwory;
  • dieta znacząco wpływa na poprawę zdrowia i jakości życia oraz na jego długość;
  • jest bardzo dobrze zbilansowana – dostarcza odpowiednie ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, witamin i innych ważnych dla zdrowia składników;
  • dostarcza dużo witaminy E, dlatego potrafi opóźniać procesy starzenia;
  • dietę można z powodzeniem wykorzystać w celach odchudzających, zmniejszając odpowiednio dzienną porcję kaloryczną – dieta 1200 kalorii;
  • dieta śródziemnomorska jest bardzo smaczna, pozwala na przygotowanie różnorodnych dań;
  • można ją z powodzeniem stosować przez całe życie.

Wady diety śródziemnomorskiej

  • przejście na tę dietę wymaga od nas niezłej rewolucji kulinarnej, zwłaszcza gdy mamy upodobanie do tłustych dań mięsnych czy słodyczy, ale dla zdrowia warto poświęcić niektóre przyzwyczajenia;
  • w diecie zalecane jest umiarkowane spożycie alkoholu, który przecież uzależnia, dlatego należy podkreślić, jak ważny jest właśnie ten umiar; Polacy od wieków mają z tym problem…
  • dodatek do posiłków w postaci wina zdecydowanie odpada w przypadku alkoholików, a także osób cierpiących na nadciśnienie, cukrzycę lub przyjmujących jakiekolwiek leki; te osoby z powodzeniem mogą zastosować bezalkoholową wersję diety śródziemnomorskiej;

Dieta śródziemnomorska: dla kogo?

Jest to dieta dobra dla wszystkich, przez lekarzy wszystkim zalecana, przez dietetyków zachwalana jako najzdrowsza dieta odchudzająca na świecie. Śródziemnomorski styl odżywiania przyda się zwłaszcza chorym na nadciśnienie, miażdżycę, mającym problemy z sercem czy tarczycą, a także licznej grupie ludzi z podwyższonym poziomem cholesterolu. Jeśli jesteśmy zdrowi, również z powodzeniem możemy zastosować się do zaleceń diety, gdyż dzięki temu przedłużymy swoje życie i unikniemy ryzyka wielu groźnych chorób.


Kategorie: Odżywianie, Diety


Pomóż innym znaleźć ten artykuł. Podziel się:


Chcesz być
na bieżąco?

Polub nas na Facebooku
i otrzymuj informacje o nowościach.

Ważna informacja

Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: dieta śródziemnomorska, dieta śródziemnomorska założenia, dieta śródziemnomorska wady i zalety, dieta śródziemnomorska zasady, dieta śródziemnomorska co jeść, dieta śródziemnomorska produkty, dieta śródziemnomorska wady i zalety.