Sekrety długowieczności

Leksykon Zdrowego Życia

Dieta lekkostrawna – zasady, produkty, efekty, wskazania

Dieta lekkostrawna

Każdy czasem ma problemy z trawieniem lub z różnych przyczyn odczuwa bóle żołądka. Oprócz lekarstw, które wtedy łykamy albo zamiast nich, warto zastosować plan żywienia, który nazywa się: dieta lekkostrawna. Ma ona działanie lecznicze i pomaga w powrocie do zdrowia.

Nazwa diety wywodzi się stąd, że wszystkie posiłki, jakie wtedy spożywamy, są z łatwością trawione przez żołądek i organizm nie ma problemów z ich przyswojeniem. I o to właśnie chodzi, aby także osoby chore mogły pokryć energetyczne zapotrzebowanie własnego organizmu i dostarczyć mu niezbędnych składników odżywczych.

Jak działa dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna jest bardzo prosta. Polega na odpowiednim wyborze produktów, które nasz żołądek strawi bez większego problemu oraz na właściwym przygotowywaniu posiłków. Celem diety jest odciążenie układu pokarmowego, dzięki czemu organizm, i tak już często osłabiony, szybciej upora się z chorobą i nabierze sił.

Oczywiście istotne jest regularne posilanie się o określonych porach, bez pośpiechu i nerwów. Jedzenie należy bardzo dokładnie pogryźć. Pierwszy posiłek powinniśmy spożyć nie później niż godzinę po obudzeniu, a ostatni około dwie godziny przed snem. Zalecane są posiłki niewielkie objętościowo, ale za to częste – spożywane pięć lub nawet sześć razy dziennie. W ten sposób pokarm nie będzie zalegał w żołądku, zostanie szybciej strawiony, a chory nie odczuje nasilenia się przykrych dolegliwości. Ważne jest, aby posiłek nie był zbyt gorący ani za zimny, gdyż takie skrajne temperatury źle wpływają na żołądek.

Jak przygotowywać posiłki?

Istotną kwestią jest sposób przyrządzania potraw. Dieta lekkostrawna wyklucza smażenie i pieczenie na tłuszczu, dopuszcza natomiast gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie, pieczenie w folii czy w pergaminie. Potrawy powinny być łagodnie doprawione, należy maksymalnie ograniczyć sól, pieprz, wszystkie ostre przyprawy, które mogłyby niepotrzebnie podrażniać żołądek i przyczyniać się do nasilenia bólu. Do przygotowanych zup lub sosów nie wolno dodawać zasmażek z mąki, można natomiast zaciągać mlekiem, śmietanką czy żółtkiem albo użyć zawiesiny z mąki i wody.

Warzywa oraz owoce są oczywiście obecne w diecie, chociaż nie wszystkie. Stają się łatwostrawne po ugotowaniu ich lub upieczeniu, a także gdy są spożywane w formie przecierów czy soków. Wszystkie potrawy powinny być dobrze rozdrobnione. Powinniśmy wystrzegać się pokarmów tłustych, mocno słodkich lub słonych, wzdymających, a także zawierających dużo błonnika. Aby zredukować jego ilość, należy wybierać młode warzywa i dojrzałe owoce, obierać je ze skórki, robić przeciery i soki, gotować lub blanszować surowe produkty.

Produkty zalecane na diecie lekkostrawnej

  • pszenne, czerstwe pieczywo oraz produkty z jasnej, pszennej mąki (drobne makarony, sucharki, biszkopty);
  • ryż oraz drobne kasze (manna, kukurydziana, perłowa);
  • mleko (max 2%), zsiadłe mleko, chudy lub półtłusty biały ser, słodka śmietanka;
  • jajka ugotowane na miękko bądź w koszulkach;
  • chude mięso i ryby, chude wędliny;
  • oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło, miękkie margaryny;
  • warzywa gotowane (ziemniaki, marchewka, buraczki, dynia, kabaczek, szpinak, młody zielony groszek i fasolka szparagowa);
  • pomidory bez skórki, zielona sałata;
  • dojrzałe owoce (jabłka, truskawki, brzoskwinie, morele);
  • gotowane i rozcieńczone soki z takich owoców jak: maliny, jeżyny, porzeczki, pomarańcze;
  • niskosłodzony dżem bez pestek, miód;
  • desery takie jak: kisiel, galaretka, kompot, mus owocowy (tylko z dozwolonych owoców), czerstwe ciasto drożdżowe;
  • łagodne przyprawy np.: pietruszka, rzeżucha, koperek, majeranek, kwasek lub sok z cytryny, cukier, wanilia;
  • herbatki ziołowe lub owocowe, słaba herbata, słaba kawa zbożowa.

Wyklucz z jadłospisu

  • pieczywo świeże oraz razowe, potrawy z mąki żytniej i razowej, gruboziarniste kasze;
  • tłuste mleko, kwaśną śmietanę, tłuste sery (żółte, pleśniowe, feta, topione), jogurty, kefiry;
  • jajka na twardo, jajecznicę na tłuszczu, majonez;
  • tłuste mięsa, wędliny, pasztety, mocne wywary z mięsa lub kości, ryby tłuste lub wędzone, konserwy rybne i mięsne;
  • twarde margaryny, smalec;
  • warzywa takie jak: cebula, ogórki, papryka, warzywa kapustne, kukurydza, szczypior;
  • suche nasiona roślin strączkowych;
  • surowe lub suszone owoce, orzechy, grzyby;
  • ciasta z kremem, pączki, ciastka francuskie, czekoladę, chałwę i tego typu słodycze;
  • ogranicz sól oraz wyklucz ostre przyprawy takie jak: pieprz, papryka, chrzan, musztarda, ocet, gorczyca, ziele angielskie;
  • alkohol, mocną kawę i herbatę, napoje gazowane.

Zalety diety lekkostrawnej

  • dieta nie obciąża układu pokarmowego, raczej go oszczędza;
  • działa leczniczo, umożliwia powrót do zdrowia;
  • dostarcza osłabionemu organizmowi energii i składników odżywczych;
  • nie drażni żołądka, nie powoduje nasilenia bólu czy innych przykrych dolegliwości;
  • pozwala poczuć się lżej np. po „intensywnym” odżywianiu się w święta.

Wady diety lekkostrawnej

Jedyną wadą tej diety jest mniejsza ilość witamin niż w normalnych posiłkach, co jest spowodowane ograniczeniami w spożywaniu owoców i warzyw. Wiadomo, że najzdrowiej jeść je na surowo. Aby uchronić się przed niedoborem witamin, należy umiejętnie dobierać produkty, które je zawierają, a także przyjmować suplementy diety.

Dieta lekkostrawna: dla kogo?

Dieta lekkostrawna przeznaczona jest przede wszystkim dla osób cierpiących na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Spowodowane mogą być stanem zapalnym błony śluzowej żołądka, jego owrzodzeniem, chorobą jelit czy wątroby  lub po prostu naszym przejedzeniem. Dietę łatwostrawną stosuje się również po operacjach, w okresie rekonwalescencji, a także zaleca osobom starszym, które mają słabszą przemianę materii. Gdy chorujemy i mamy gorączkę lub dopadła nas biegunka, także wtedy warto zastosować dietę lekkostrawną, aby szybciej wrócić do zdrowia.


Kategorie: Odżywianie, Diety


Pomóż innym znaleźć ten artykuł. Podziel się:


Chcesz być
na bieżąco?

Polub nas na Facebooku
i otrzymuj informacje o nowościach.

Ważna informacja

Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: Dieta lekkostrawna – zasady, produkty, efekty, wskazania, dieta 1000 kcal efekty, dieta 1000 kcal jadłospis pdf, dieta 1000 kcal efekty po tygodniu, dieta 1500 kalorii, dieta 1000 kcal prosty jadłospis, dieta 1000 kcal efekty forum.