Sekrety długowieczności

Leksykon Zdrowego Życia

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana to sposób na odchudzanie znany i popularny już od wielu lat. Za jej początek przyjmuje się rok 1950, natomiast najnowsza wersja powstała w 1997 roku.

Inną nazwą tej diety jest Szpital Świętego Serca, została bowiem opracowana przez lekarzy specjalnie dla pacjentów ze schorzeniami kardiologicznymi. Możemy też spotkać się z nazwami: Dieta Cudotwórczej Zupy, dieta prezydencka (podobno stosował ją z powodzeniem prezydent Kwaśniewski), dieta kanadyjska. Ten przepis na schudnięcie zyskał popularność nawet wśród gwiazd Hollywood.

Jak działa dieta kapuściana?

Dieta kapuściana, jak sama nazwa wskazuje, polega na spożywaniu głównie kapusty, a konkretnie,  ugotowanej na jej bazie zupy. To popularne w Polsce warzywo jest niskokaloryczne, za to bogate w witaminę C, zawiera też witaminy A i E oraz błonnik. Reguluje procesy trawienne i poprawia przemianę materii, dlatego w czasie trwania diety zaleca się spożywanie dużych ilości kapuścianej zupy. Im więcej, tym lepiej.

Oprócz tego można jeść owoce i warzywa (choć nie wszystkie), produkty mleczne (chude mleko, jogurt bez tłuszczu), potrawy z kurczaka i ryby (dopiero w piątym i szóstym dniu diety). Należy pić około 2 litry wody mineralnej dziennie, a jeśli mamy ochotę na kawę, herbatę czy sok owocowy,  to pijemy je bez cukru. Cała dieta trwa 7 dni, w tym czasie możemy schudnąć od 3 do 6 kilogramów, niektórzy nawet 8 kg, wszystko zależy od organizmu.

Po tygodniu żywienia się głównie zupą kapuścianą należy przejść na dietę bardziej urozmaiconą, lecz również niskokaloryczną, by uniknąć ponownego przybrania na wadze. Potem stopniowo można zwiększać ilość kalorii w jadłospisie. Po dwóch tygodniach przerwy, jeśli ktoś pragnie kontynuować kurację, może wrócić do diety kapuścianej na kolejne 7 dni.

Przepis na zupę kapuścianą

Jak już zostało wyżej powiedziane, podstawą menu jest zupa z kapusty. Do jej przygotowania są nam potrzebne następujące produkty:

  • oczywiście główka kapusty białej lub włoskiej;
  • cebula (ok.6 szt.);
  • papryka (2 szt.);
  • marchewka (2 szt.);
  • seler naciowy (1 pęczek);
  • 6 pomidorów obranych ze skórki;
  • przyprawy (np.: pieprz, czosnek, kminek, majeranek, pietruszka, koperek, bazylia, nie wolno jednak używać soli).

Umyte starannie warzywa należy pokroić, zalać 3 litrami wody, ugotować zupę, a na końcu doprawić, ale nie dodawać tłuszczu.

Zalecane produkty

  • owoce takie jak: jabłka, pomarańcze, melony, arbuzy, natomiast banany dozwolone dopiero czwartego dnia;
  • warzywa zielone np.: brukselka, ogórek, brokuł, sałata;
  • ziemniaki w mundurkach, ale nie codziennie;
  • jogurt naturalny bez tłuszczu;
  • chude mięso i ryba (5 i 6 dzień);
  • brązowy ryż lub kasza (ostatni dzień);
  • niegazowana woda (2l), nieposłodzone soki owocowe, kawa lub herbata zielona, maślanka, chude mleko.

Wykreśl z jadłospisu

  • warzywa strączkowe takie jak: fasola, groch, a także kukurydzę;
  • suszone lub kandyzowane owoce;
  • sól, cukier, słodziki, tłuszcz;
  • napoje gazowane lub słodzone;
  • pieczywo, produkty zbożowe;
  • alkohol.

Zalety diety kapuścianej

  • utrata kilku kilogramów w ciągu zaledwie tygodnia;
  • nie wymaga kupowania drogich produktów – jest to tania dieta;
  • przygotowanie posiłków jest proste, nie trzeba spędzać dużej ilości czasu w kuchni;
  • nie musimy się głodzić, im więcej zjemy zupy, tym bardziej schudniemy;
  • dieta sprawia, że nasz układ pokarmowy zaczyna lepiej funkcjonować i poprawia się przemiana materii, oczyszczają się jelita;
  • nie trzeba liczyć kalorii;
  • dieta nie wymaga forsownych ćwiczeń fizycznych;
  • łatwo zaopatrzyć się w produkty stosowane w diecie.

Wady diety kapuścianej

  • trzeba jeść w kółko tę samą zupę – to może się po kilku dniach znudzić albo wręcz wywoływać niechęć do jedzenia;
  • kapusta ze swej natury może powodować wzdęcia;
  • w diecie kapuścianej brakuje niektórych składników odżywczych, m.in. białka i węglowodanów;
  • nie zaspokaja ona także zapotrzebowania organizmu na wszystkie witaminy;
  • niebezpieczne jest stosowanie diety dłużej niż 7 dni;
  • zupa kapuściana działa moczopędnie (dla niektórych jest to zaleta);
  • kuracji nie wolno nagle przerywać i kończyć – gwarantowane, że z powrotem przytyjesz;
  • dieta może powodować uczucie zmęczenia, osłabienia, bóle głowy itp.

Dla kogo dieta kapuściana jest dobra?

Dieta kapuściana przeznaczona jest dla osób chcących szybko, w ciągu tygodnia, schudnąć kilka kilogramów. Jadłospis tej diety został ułożony z myślą o ludziach z problemami sercowymi. Jednak osoby mające zaburzenia odżywiania lub cierpiące na niedokrwistość nie powinny jej stosować. Podobnie kobiety ciężarne czy karmiące piersią. Uważać muszą chorzy na cukrzycę, mający problemy z tarczycą, osoby starsze. Każdy, kto ma jakiekolwiek wątpliwości co do przejścia na tę właśnie dietę, powinien najpierw skonsultować się z lekarzem.


Kategorie: Odżywianie, Diety


Pomóż innym znaleźć ten artykuł. Podziel się:


Chcesz być
na bieżąco?

Polub nas na Facebooku
i otrzymuj informacje o nowościach.

Ważna informacja

Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: dieta kapuściana, dieta kapuściana efekty, dieta kapuściana efekty po tygodniu, dieta kapuściana wady, dieta kapuściana efekty po miesiącu, dieta kapuściana ile można schudnąć.