Leksykon Zdrowego Życia
Dieta kapuściana to sposób na odchudzanie znany i popularny już od wielu lat. Za jej początek przyjmuje się rok 1950, natomiast najnowsza wersja powstała w 1997 roku.
Inną nazwą tej diety jest Szpital Świętego Serca, została bowiem opracowana przez lekarzy specjalnie dla pacjentów ze schorzeniami kardiologicznymi. Możemy też spotkać się z nazwami: Dieta Cudotwórczej Zupy, dieta prezydencka (podobno stosował ją z powodzeniem prezydent Kwaśniewski), dieta kanadyjska. Ten przepis na schudnięcie zyskał popularność nawet wśród gwiazd Hollywood.
Dieta kapuściana, jak sama nazwa wskazuje, polega na spożywaniu głównie kapusty, a konkretnie, ugotowanej na jej bazie zupy. To popularne w Polsce warzywo jest niskokaloryczne, za to bogate w witaminę C, zawiera też witaminy A i E oraz błonnik. Reguluje procesy trawienne i poprawia przemianę materii, dlatego w czasie trwania diety zaleca się spożywanie dużych ilości kapuścianej zupy. Im więcej, tym lepiej.
Oprócz tego można jeść owoce i warzywa (choć nie wszystkie), produkty mleczne (chude mleko, jogurt bez tłuszczu), potrawy z kurczaka i ryby (dopiero w piątym i szóstym dniu diety). Należy pić około 2 litry wody mineralnej dziennie, a jeśli mamy ochotę na kawę, herbatę czy sok owocowy, to pijemy je bez cukru. Cała dieta trwa 7 dni, w tym czasie możemy schudnąć od 3 do 6 kilogramów, niektórzy nawet 8 kg, wszystko zależy od organizmu.
Po tygodniu żywienia się głównie zupą kapuścianą należy przejść na dietę bardziej urozmaiconą, lecz również niskokaloryczną, by uniknąć ponownego przybrania na wadze. Potem stopniowo można zwiększać ilość kalorii w jadłospisie. Po dwóch tygodniach przerwy, jeśli ktoś pragnie kontynuować kurację, może wrócić do diety kapuścianej na kolejne 7 dni.
Jak już zostało wyżej powiedziane, podstawą menu jest zupa z kapusty. Do jej przygotowania są nam potrzebne następujące produkty:
Umyte starannie warzywa należy pokroić, zalać 3 litrami wody, ugotować zupę, a na końcu doprawić, ale nie dodawać tłuszczu.
Dieta kapuściana przeznaczona jest dla osób chcących szybko, w ciągu tygodnia, schudnąć kilka kilogramów. Jadłospis tej diety został ułożony z myślą o ludziach z problemami sercowymi. Jednak osoby mające zaburzenia odżywiania lub cierpiące na niedokrwistość nie powinny jej stosować. Podobnie kobiety ciężarne czy karmiące piersią. Uważać muszą chorzy na cukrzycę, mający problemy z tarczycą, osoby starsze. Każdy, kto ma jakiekolwiek wątpliwości co do przejścia na tę właśnie dietę, powinien najpierw skonsultować się z lekarzem.
Kategorie: Odżywianie, Diety
Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: dieta kapuściana, dieta kapuściana efekty, dieta kapuściana efekty po tygodniu, dieta kapuściana wady, dieta kapuściana efekty po miesiącu, dieta kapuściana ile można schudnąć.