Sekrety długowieczności

Leksykon Zdrowego Życia

Dieta cukrzycowa zgodna z zasadami zdrowego żywienia

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa to najodpowiedniejszy sposób odżywiania się dla osób cierpiących na cukrzycę, a także dla wszystkich tych, którzy pragną tej choroby uniknąć.

Liczba chorych na cukrzycę powiększa się z roku na rok. Choroba ta staje się tak powszechna, że nazywa się ją nieraz epidemią XXI wieku. Co jest przyczyną powstawania cukrzycy? Na zachorowalność wpływają na pewno czynniki genetyczne oraz nieprawidłowa praca układu immunologicznego.

Coraz częstszą przyczyną staje się niestety również niewłaściwy sposób odżywiania się, otyłość, zbyt mała aktywność fizyczna, a także stresujący tryb życia. Dlatego odpowiednia dieta cukrzycowa będzie tematem dzisiejszego artykułu.

Rozróżniamy dwa podstawowe rodzaje tej choroby. Cukrzyca typu I (insulinozależna) polega na całkowitym zaniku produkcji insuliny przez trzustkę. Zachodzi wtedy konieczność podawania tego hormonu w formie zastrzyków. Na ten typ cukrzycy cierpi tylko 1 na 10 pacjentów. Zdecydowana większość przypadków zachorowań to cukrzyca typu II (insulinoniezależna) polegająca na niewystarczającym wytwarzaniu przez trzustkę insuliny. Ten rodzaj cukrzycy można leczyć poprzez właściwą dietę, umiarkowaną aktywność fizyczną oraz leki doustne. Istotna jest również redukcja masy ciała, a także zmiana stylu życia na mniej stresujący.

Dieta cukrzycowa to najwłaściwszy dla diabetyków sposób odżywiania się. Ma za zadanie wspomagać leczenie osób chorych na cukrzycę, ale też obniża ryzyko zachorowania u osób zdrowych. Jednym słowem dieta może być stosowana z powodzeniem przez każdego, ponieważ jest zdrowym sposobem na odżywianie się.

Jak działa dieta cukrzycowa?

Dieta stosowana w przypadku cukrzycy służy unormowaniu poziomu glukozy we krwi. Jest dietą niskokaloryczną, a wysokobłonnikową. Obecność błonnika w pokarmach ma bardzo ważne znaczenie, bowiem sprzyja wolniejszemu przyswajaniu cukrów, pozwalając uniknąć wysokiego poziomu glukozy we krwi. Dieta powinna zostać ustalona dla każdego pacjenta indywidualnie, z uwzględnieniem wieku i płci chorego, jego wagi i wzrostu, aktywności fizycznej oraz rodzaju przyjmowanych leków.

Dieta cukrzycowa, prawidłowo ułożona, jest zbilansowana i dostarcza organizmowi produkty z każdej grupy żywieniowej w odpowiedniej ilości. Cukry proste nie są w omawianej diecie zalecane. Należy zastąpić je węglowodanami złożonymi, które znajdziemy w produktach bogatych w błonnik np. w pełnoziarnistym pieczywie, w owocach i warzywach. Białko powinno się czerpać z produktów odzwierzęcych, takich jak drób czy ryby oraz z roślin strączkowych. Nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego należy zastąpić tłuszczami pochodzenia roślinnego oraz rybiego.

Bardzo ważnym elementem diety cukrzycowej jest regularne spożywanie posiłków. Najlepiej posilać się 5 razy dziennie (przy cukrzycy typu I nawet 6-7 razy w ciągu dnia), jedząc niezbyt duże porcje. Pomaga to w utrzymaniu właściwego poziomu glukozy we krwi.

Najlepszą metodą przygotowywania posiłków na diecie cukrzycowej jest gotowanie, grillowanie, duszenie, pieczenie bez używania tłuszczu. Nie powinno się rozgotowywać warzyw, makaron też najlepszy jest ugotowany al dente, ponieważ niższy jest wtedy indeks glikemiczny potrawy.

W leczeniu cukrzycy bardzo istotne są ćwiczenia fizyczne, pozwalające spalić nadmiar glukozy. Aktywność fizyczna powinna być umiarkowana, ale systematyczna. Najlepsze są regularne spacery czy pływanie. Intensywne ćwiczenia fizyczne nie są zalecane.

Zalecane produkty

  • pokarmy bogate w błonnik;
  • produkty posiadające niski indeks glikemiczny;
  • pieczywo razowe, z pełnego ziarna, brązowy ryż, gruboziarniste kasze, makaron al dente oraz razowy, otręby pszenne;
  • warzywa, przede wszystkim zielone warzywa liściaste, kalafior, ogórki, pomidory, papryka, cebula, surowa marchewka, szparagi, rzodkiewki; ograniczać należy spożycie ziemniaków, kukurydzy;
  • sok pomidorowy;
  • rośliny strączkowe, np. soja, fasola, soczewica, groch – spożywać umiarkowanie, 2-3 razy w tygodniu;
  • owoce (do 300g dziennie) – zalecane są te mniej słodkie, mniej dojrzałe (należy unikać winogron, bananów, arbuza);
  • chude mleko i nabiał (białe sery, jogurty naturalne);
  • jaja;
  • chude mięso drobiowe, cielęce, wołowe, chude wędliny dobrej jakości;
  • ryby, zwłaszcza morskie – łosoś, makrela, tuńczyk, śledzie, sardynki (co najmniej 2 razy w tygodniu);
  • oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany;
  • orzechy włoskie.

Osoby chore na cukrzycę powinny ograniczać używanie soli, natomiast zalecane jest stosowanie przypraw, takich jak: kminek, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa, biała gorczyca i inne. Przyprawy te zawierają dużo chromu, a w wielu przypadkach cukrzyca związana jest z brakiem bądź niskim poziomem tego pierwiastka. Ma on lecznicze działanie, znacznie podnosi skuteczność insuliny. Warto wiedzieć, że produkty bogate w chrom to np.: sałata, kapusta, fasola, cebula, pomidory, groszek.

Produkty, których należy unikać

  • cukier, miód, słodycze, słodzone napoje;
  • konfitury, marmolady czy dżemy;
  • owoce z puszki, suszone owoce (np. daktyle, rodzynki);
  • tłuste mięsa i wędliny;
  • masło, smalec czy słonina ;
  • tłuste mleko i nabiał (śmietana, tłuste sery);
  • białe pieczywo i produkty z białej mąki;
  • produkty wysoce przetworzone;
  • alkohol.

Zalety diety cukrzycowej

  • niweluje skutki choroby, obniża ryzyko wystąpienia powikłań;
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy oraz lipidów we krwi;
  • wpływa pozytywnie na wartość ciśnienia tętniczego;
  • ma ogromne znaczenie nie tylko w leczeniu cukrzycy, ale też w profilaktyce;
  • pomaga osiągnąć oraz utrzymać właściwą wagę;
  • dieta pozwala na przygotowanie potraw smacznych i urozmaiconych.

Kategorie: Odżywianie, Diety


Pomóż innym znaleźć ten artykuł. Podziel się:


Chcesz być
na bieżąco?

Polub nas na Facebooku
i otrzymuj informacje o nowościach.

Ważna informacja

Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: dieta cukrzycowa, dieta cukrzycowa jadlospis, dieta cukrzycowa tabela, dieta cukrzycowa produkty dozwolone i zabronione, dieta cukrzycowa produkty zakazane, dieta cukrzycowa pdf, dieta cukrzycowa w ciąży.