Strona Główna › Odżywianie › Błonnik pokarmowy – co to jest i jakie ma właściwości?
Błonnik pokarmowy – co to jest i jakie ma właściwości?
Błonnik pokarmowy to ogół substancji pochodzenia roślinnego, które spożywane przez człowieka wraz z pokarmem, nie ulegają działaniu enzymów trawiennych, obecnych w jego przewodzie pokarmowym.
Pomimo tego faktu nie są jednak zbędnym elementem pożywienia, wprost przeciwnie – pomagają we właściwym funkcjonowaniu układu pokarmowego i wykazują korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu.
Mianem błonnika określa się wiele niejednorodnych związków – różniących się budową chemiczną oraz właściwościami fizycznymi. Niektóre z nich należą do polisacharydów, inne mają charakter niepolisacharydowy. Są wśród nich substancje ulegające fermentacji lub też mające zdolność do tworzenia żeli. Błonnik może rozpuszczać się w wodzie lub też być nierozpuszczalny. Poniżej przedstawiamy podział substancji ze względu na tę właśnie właściwość
Błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie:
- pektyny;
- betaglukany;
- gumy roślinne – np. guma guar;
- śluzy roślinne;
- niektóre hemicelulozy;
- fruktany – np. inulina;
- skrobia oporna.
Ten rodzaj błonnika pod wpływem wody przyjmuje postać galaretowatej, lepkiej substancji, która w jelicie grubym (okrężnicy) ulega częściowo lub całkowicie fermentacji w wyniku działania bakterii. Efektem tego jest powstawanie, oprócz gazów, także krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas masłowy, octowy i propionowy, które spełniają ważną rolę w organizmie, jednym słowem są bardzo korzystne dla zdrowia.
Błonnik pokarmowy nierozpuszczalny w wodzie:
- celuloza;
- niektóre hemicelulozy;
- lignina;
- niektóre pektyny.
Błonnik ten jedynie wchłania wodę i pęcznieje, ale nie ulega fermentacji. Przyspiesza natomiast pasaż treści pokarmowej przez jelita, oczyszcza je i ułatwia wypróżnianie.
Prozdrowotne właściwości błonnika
- błonnik spełnia w organizmie funkcję oczyszczającą – pomaga w pozbyciu się toksyn i metali ciężkich;
- wykazuje dobroczynne działanie na układ pokarmowy – poprawia perystaltykę jelit, zwiększa masę stolca, zapobiegając w ten sposób zaparciom, a jako prebiotyk przyczynia się do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych;
- błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, ponieważ pęczniejąc w żołądku, pozwala szybciej poczuć się najedzonym;
- kolejną właściwością błonnika jest jego zdolność do wiązania kwasów żółciowych i tłuszczy oraz obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów w surowicy krwi;
- błonnik obniża również ciśnienie tętnicze;
- opóźnia rozkład węglowodanów, wpływa na regulację poziomu glukozy we krwi, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę;
- błonnik obecny w diecie obniża ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, odbytnicy), schorzeń takich jak zespół jelita drażliwego, uchyłkowatość, kamica żółciowa, a także chorób cywilizacyjnych (cukrzyca typu II, miażdżyca, choroby serca, nadciśnienie, otyłość).
Zobacz także – dieta wysokobłonnikowa (bogatoresztkowa).
Źródła błonnika pokarmowego
Błonnik znajduje się w roślinach, nie ma go więc w mięsie, rybach, mleku, jajach czy w maśle. Występuje natomiast w dużych ilościach w warzywach i owocach, w roślinach strączkowych, nasionach i orzechach oraz w produktach zbożowych, takich jak mąka pełnoziarnista, otręby, naturalne płatki zbożowe, kasze, razowe pieczywo, kiełki zbóż, niełuskany ryż. Poniżej przedstawiamy produkty najbogatsze w błonnik pokarmowy (podajemy jego zawartość w gramach na 100g produktu).
Produkty zbożowe
- otręby pszenne – 42,7
- otręby żytnie – 39
- otręby owsiane – 15,4
- płatki żytnie – 11,6
- płatki orkiszowe – 10,7
- płatki owsiane (suche) – 10,6
- płatki pszenne – 10
- płatki jęczmienne – 9,6
- zarodki pszenne – 12,9
- mąka żytnia – 14,6
- mąka razowa – 12,2
- mąka jęczmienna – 10,1
- mąka gryczana – 10
- mąka kukurydziana – 9,6
- mąka ziemniaczana – 5,9
- chleb pszenny pełnoziarnisty – 6,9
- pumpernikiel – 6,4
- pieczywo chrupkie – 6,3
- bułka grahamka – 5,4
- komosa ryżowa (quinoa) – 5,9
Warzywa
- suszone pomidory w oleju – 5,8
- gotowany karczoch – 5,4
- gotowana brukselka – 4,1
- gotowany pasternak – 4
- surowa kalarepa – 3,6
- surowa kapusta pekińska (pe-tsai) – 3,1
- gotowana marchew – 3,3; surowa – 3
- gotowana fasolka szparagowa – 3
- gotowany szpinak – 3; surowy – 2,7
- gotowane słodkie ziemniaki – 3
- brokuły – 3
- gotowana kukurydza – 2,8; z puszki – 2
- gotowany kalafior – 2,7; surowy – 2,5
- kiszona kapusta – 2,5
- gotowany bakłażan – 2,5
- ziemniaki pieczone ze skórką – 2,4
- zielona kapusta – 2,3
- czerwona kapusta – 2
- gotowana rzepa – 2
- gotowany jarmuż – 2
- gotowane buraczki – 2
- surowa czerwona papryka (słodka) – 2
- surowa zielona papryka – 1,8
Owoce
- suszone figi – 12,2
- suszone morele – 9
- suszone jabłka – 8,7; świeże jabłko ze skórką – 2,7
- suszone gruszki – 7,5; świeże – 2,4
- suszone śliwki – 7,1; świeże – 1,5
- daktyle – 7,5
- jagody czarnego bzu – 7
- maliny – 6,8
- jeżyny – 5,3
- suszona żurawina – 5
- czarne awokado – 5
- jeżynomalina – 4,9
- czarna porzeczka – 4,8
- agrest – 4,3
- żurawina – 4,2
- rodzynki – 4
- kaki – 3,6
- kiwi – 3,4
- truskawki, wiśnie – 2,3
Rośliny strączkowe
Uwaga! Podane wartości – po ugotowaniu produktu.
- suchy groch – 8,3
- soczewica – 7,9
- sucha fasola biała – 6,4
- sucha fasola czerwona – 6,4
- soja suszona – 6
- bób – 5,8
- groszek zielony – 5,5
- zielona soja – 4,2
Orzechy i nasiona
- nasiona lnu – 22,3
- wiórki kokosowe – 16,3; świeży kokos – 9
- jadalne kasztany – 11,7
- migdały – 11,2
- pistacje – 10,8
- pestki słonecznika – 10,5
- orzechy makadamia – 9,3
- orzeszki ziemne – 9,2
- ziarna sezamu – 7,8
- orzechy laskowe – 6,1
- masło orzechowe – 5,9
- orzechy brazylijskie – 5,4
- orzechy włoskie – 4,8
Kategorie: Zdrowie, Odżywianie
Pomóż innym znaleźć ten artykuł. Podziel się: