Witamina K - występowanie, rola, nadmiar i niedobór
Witamina K, zwana też witaminą przeciwkrwotoczną, jest zaliczana do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jej dwie naturalne formy to witamina K1 (filochinon), syntetyzowana wyłącznie przez rośliny, oraz witamina K2 (menachinon), produkowana przez bakterie. Natomiast witamina K 3 (menadion) otrzymywana jest syntetycznie.
Funkcje witaminy K w organizmie człowieka
odgrywa bardzo ważną funkcję w procesiekrzepnięcia krwi, ma wpływ na wytwarzanie czynnika krzepnięcia – protrombiny;
zapobiega krwawieniom oraz krwotokom; hamuje również zbyt obfite krwawienia miesiączkowe;
uczestniczy w gospodarce wapniowej organizmu;
odgrywa ważną rolę w procesie formowania tkanki kostnej, ma wpływ na prawidłową mineralizację kości, a także ich zrastanie się po doznanych złamaniach;
wykazuje działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne;
zwalcza groźne dla zdrowia bakterie oraz grzyby;
hamuje rozwój niektórych nowotworów.
Źródła pokarmowe witaminy K
najlepsze źródło to zielone warzywa liściaste, takie jak: jarmuż, boćwina, szpinak, cykoria (sałatowa, endywia), kapusta włoska, zielona sałata, brukselka, rukola, a także natka pietruszki, liście bazylii, rzeżucha, szczypiorek, brokuł, kalafior, rzepa, kalarepa, cukinia, zielony groszek i fasolka, marchew, ogórki, pomidory, ziemniaki;
rośliny strączkowe, np. soja, fasola;
oleje roślinne – sojowy, rzepakowy;
owoce, np.: truskawki, awokado, brzoskwinie;
sery żółte, mleko, jogurt, jajka;
wątroba wołowa, wieprzowa, mięso;
pieczywo i produkty zbożowe;
zielona herbata, kawa;
orzechy włoskie.
Skutki niedoboru witaminy K
słabsza krzepliwość krwi;
zwiększenie podatności na krwawienia wewnętrzne i zewnętrzne; mogą pojawiać się krwotoki z nosa, czy też z układu pokarmowego albo moczowego;
obfite miesiączki;
u noworodków – skaza krwotoczna;
trudności w gojeniu się ran;
wzrost ryzyka rozwoju nowotworów, np. jelita grubego, piersi, jajników;
osłabienie kości, spadek ich gęstości mineralnej, co może prowadzić do osteoporozy.
ostra żółtaczka oraz uszkodzenie mózgu u niemowląt.
Dzienne zapotrzebowanie
kobiety – 55 mikrogramów;
mężczyźni – 65 mikrogramów.
Ważne informacje o witaminie K
do niedoboru witaminy K dochodzi na szczęście rzadko, ze względu na fakt, że może być ona syntetyzowana przez bakterie żyjące w jelitach;
niedobór może mieć m.in. miejsce w przypadku zaburzeń flory jelitowej (przy długotrwałym leczeniu antybiotykami), przy chorobach wątroby, niedrożności dróg żółciowych, zaburzeniach wchłaniania u ludzi starszych;
na niedobór witaminy K narażone są też noworodki ze względu na słabo rozwiniętą florę jelitową – podaje im się preparaty witaminy K;
aby dostarczyć organizmowi więcej witaminy K, trzeba spożywać, w miarę możliwości, surowe warzywa, ale także jogurty czy kefiry, które pobudzają wytwarzanie tej witaminy w jelicie;
jeśli przyjmuje się preparaty witaminy K, powinno powiedzieć się o tym lekarzowi przed planowanym zabiegiem;
warto wiedzieć, że im roślina bardziej zielona, co zależy od zawartości w jej liściach chlorofilu, tym więcej zawiera ona witaminy K.
Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: witamina K, witamina k gdzie występuje, witamina k 2, witamina k występowanie, witamina k nadmiar, witamina k wikipedia, witamina k dla dorosłych, witamina k źródła.