Witamina A jest wspólną nazwą wielu związków chemicznych, do których należą m.in. retinol i jego pochodne, występujące wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, oraz karoteny.
Najważniejszy z tych ostatnich jest beta-karoten, czyli prowitamina A, która występuje głównie w roślinach. Po spożyciu wraz z pokarmem zostaje w naszych organizmach przekształcona w gotową postać witaminy A, czyli retinol. Na wstępie warto jeszcze dodać, że witaminę A zaliczamy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Funkcje witaminy A w organizmie człowieka
jest niezbędna, aby człowiek prawidłowo widział; przystosowuje wzrok do widzenia o zmierzchu lub też przy słabym świetle;
potrzebna do budowy skóry oraz błon śluzowych; chroni przed rogowaceniem i łuszczeniem się skóry, a błony śluzowe utrzymuje w dobrym stanie;
ma wpływ również na stan naszych włosów oraz paznokci;
uczestniczy w syntezie białek;
ma wpływ na prawidłową budowę tkanki kostnej oraz tworzenie się szkliwa nazębnego;
wspomaga działanie układu odpornościowego; chroni przed infekcjami;
jako przeciwutleniacz chroni przed szkodliwym wpływem środowiska (chodzi o zanieczyszczenia);
zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, głównie nowotworu piersi, szyjki macicy, żołądka oraz płuc;
niezwykle pomocna w zapobieganiu chorobie wrzodowej żołądka oraz chorobie niedokrwiennej serca;
zaburzenia wzroku, gorsze widzenie o zmierzchu (tzw. kurza ślepota);
większa wrażliwość oczu na światło;
paznokcie stają się kruche i rosną powoli, mogą pojawić się na nich podłużne bruzdy;
włosy stają się suche, łamliwe;
może pojawić się łuszczyca, trądzik pospolity czy łysienie plackowate;
zaburzenia płodności;
człowiek jest mniej odporny na infekcje;
silny niedobór objawia się brakiem apetytu, bardzo słabą odpornością na choroby, ale także na obciążenia fizyczne i psychiczne;
młode organizmy przestają rosnąć i rozwijać się;
dochodzi do zmian w układzie nerwowym;
niedobór witaminy A w organizmie kobiety ciężarnej prowadzi do uszkodzenia płodu i wad wrodzonych.
Objawy przedawkowania witaminy A
bóle głowy;
nudności, wymioty;
bóle stawów, kości;
obrzęk kończyn;
zaburzenia wzroku;
wypadanie włosów;
nadmierna pobudliwość;
osłabienie, zaburzenia snu;
wysychanie i pękanie ust;
choroby skórne;
powiększenie wątroby i śledziony;
wady wrodzone u dzieci, których matki przedawkowały witaminę A podczas ciąży.
Dzienne zapotrzebowanie
mężczyźni – 1 mg;
kobiety – 0,8 mg;
Ważne informacje
jako że witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, produkty ją zawierające powinno się spożywać w połączeniu z tłuszczem, np. z olejem roślinnym, i najlepiej rozdrobnione;
marchewkę lepiej spożywać gotowaną i rozgniecioną – wtedy zawarty w niej beta-karoten jest bardzo dobrze przyswajany, w przeciwieństwie do marchewki surowej, niepokrojonej;
przyswajaniu witaminy A sprzyja witamina E;
nie jest możliwe przedawkowanie beta-karotenu (prowitaminy A), a jedynie witaminy A; jednak okazuje się, że duże dawki beta-karotenu przyjmowane przez osoby palące papierosy zwiększają ryzyko zachorowania na raka płuc;
pokarm bogaty w karoteny sprzyja zachowaniu młodości;
jeśli pracujesz długie godziny przed monitorem komputera, potrzebujesz więcej witaminy A niż inni.
Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: witamina a, witamina a produkty, witamina a niedobór, witamina a suplement, witamina a nadmiar, witamina a w czym, witamina a źródła, witamina a apteka, witamina a cena.