Sekrety długowieczności

Leksykon Zdrowego Życia

Dieta Dukana

Dieta Dukana

Twórcą tej diety jest francuski lekarz Pierre Dukan. Opracował on kurację polegającą na zwiększeniu spożycia białek, dlatego jej inne nazwy to dieta białkowa lub proteinowa. Najbardziej jest jednak znana pod nazwą: dieta Dukana.

Dr Dukan prowadził praktykę lekarską w Paryżu, gdzie już w 1975 r. zetknął się z problemami osób z nadwagą. Chcąc im pomóc, stworzył wyjątkową dietę, którą szczegółowo opisał w  wydanej po wielu latach badań książce. Nosi ona tytuł: „Nie potrafię schudnąć”. Opisana w niej metoda zdobyła ogromną popularność.

Na czym polega jej sekret? Kluczem do sukcesu jest znaczne zwiększenie ilości protein w jadłospisie, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia węglowodanów i tłuszczów. Proteiny (białka) to składniki odżywcze, które wymagają od naszego organizmu wiele energii do ich przetworzenia. Na tym polegają odchudzające zdolności białek. Podczas stosowania diety Dukana niezmiernie ważne jest picie dużej ilości wody (od 1,5 do 3 litrów dziennie). W przeciwnym wypadku możemy sobie zaszkodzić, zamiast pomóc.

Jak działa dieta Dukana?

Dr Dukan opracowując plan diety, podzielił ją na 4 etapy. Tak więc dieta Dukana składa się z następujących faz:

Faza 1

Pierwszy etap został nazwany fazą uderzeniową. Na czym polega? Na spożywaniu wyłącznie produktów białkowych, posiadających jednocześnie niski procent tłuszczu (do 5%). W swojej książce dr Dukan wymienia 72 produkty, które są dozwolone na tym etapie diety. Można jeść tyle, ile dusza zapragnie, ale wyłącznie pokarmy znajdujące się na liście. Należą do nich:

  • chudy nabiał: maślanka, jogurt naturalny, mleko, różnego rodzaju serki homogenizowane i twarogowe;
  • chude mięso takie jak: cielęcina, wołowina (polędwica, rostbef, befsztyk) czy też konina;
  • chude ryby (np. pstrąg, mintaj, okoń, dorsz);
  • tłuste ryby morskie (tuńczyk, makrela, sardynka, łosoś, halibut) oraz małże, homary, krewetki, ostrygi, kraby, mule;
  • indyk i kurczak (pozbawione skóry) – nie poleca się natomiast sięgania po kaczki i gęsi;
  • wątróbka (drobiowa, wołowa, cielęca);
  • chuda wędlina (np. z piersi indyka lub kurczaka);
  • jaja usmażone na patelni teflonowej bez tłuszczu (np. jajecznica lub omlet);
  • jaja gotowane (na twardo lub miękko) – z uwagi na ilość cholesterolu dietetycy nie zalecają spożywania więcej niż 3-4 żółtka w tygodniu, natomiast białek nie ma potrzeby ograniczać;
  • inne produkty, jakie możemy spożywać to: herbata, herbatki ziołowe, kawa, ocet, cytryna, musztarda, zioła, przyprawy, korniszony.

Do przyrządzania posiłków nie zaleca się używania olejów czy innych tłuszczów; potrawy najlepiej gotować, grillować lub piec w folii bez dodatku tłuszczu.

Kiedy stosowana przez nas dieta Dukana znajduje się na pierwszym etapie możemy stracić na wadze naprawdę sporo, co działa bardzo zachęcająco i mobilizuje do kontynuowania kuracji. Faza ataku trwa zazwyczaj od 5 do 10 dni, po czym przechodzimy do następnego etapu.

Faza 2

To faza równowagi, inaczej naprzemienna. Jak sama nazwa wskazuje, polega ona na spożywaniu produktów proteinowych na przemian z warzywno-proteinowymi.

Przez 5 dni do białkowego menu włączamy surowe i gotowane warzywa, by następnie przez kolejne 5 dni żywić się wyłącznie produktami proteinowymi. Można również zastosować system: 1 dzień – posiłki białkowo-warzywne, 2 dzień – wyłącznie proteiny. I tak na przemian, aż do momentu uzyskania upragnionej wagi ciała. Każdy organizm jest inny, dlatego i ta faza może mieć różną długość. Trwa czasem nawet kilka miesięcy. Najważniejsze to nie poddawać się ani nie zniechęcać faktem, że waga spada teraz wolniej, np.1 kilogram na tydzień.

Oto lista warzyw, które można dołączyć do menu kiedy dieta Dukana wchodzi w drugi etap:

  • rzodkiewki, cukinia, pomidory, zielona fasolka, ogórki, szpinak, pory, grzyby, koper, seler, bakłażany, sałata, cykoria, szparagi, boćwina, kapusta, papryka, marchew i buraki. Te 2 ostatnie w niezbyt dużych ilościach ze względu na obecność cukrów.

Nie powinniśmy spożywać warzyw takich jak: ziemniaki, kukurydza, groch, bób, soczewica, fasola, karczochy. Zabroniony jest na razie ryż oraz makaron.

Faza 3

W momencie, gdy osiągnięta waga w pełni nas satysfakcjonuje, możemy przejść do następnego etapu. Jest to faza utrwalenia – najważniejsza ze wszystkich część kuracji, bowiem chroni nas przed powrotem do początkowej wagi. Jeżeli będziemy dokładnie trzymać się wskazówek doktora Dukana, unikniemy efektu jo-jo. Czas trwania tego etapu można dokładnie obliczyć. Jest on proporcjonalny do ilości straconych kilogramów, tzn. 10 dni na każdy 1 kg wagi. Tak więc jeśli zrzucił ktoś przykładowo 7 kg, to powinien pozostać w fazie trzeciej przez 70 dni.

Na tym etapie dieta Dukana wymaga od nas wzbogacania posiłków o niektóre owoce oraz potrawy dotychczas zabronione. Są to:

  • owoce bez dużej zawartości cukru, np. jabłka, gruszki, pomarańcze, grapefruity, truskawki, maliny; zabronione są banany, winogrona, czereśnie, suszone owoce;
  • pieczywo pełnoziarniste (maksymalnie do dwóch kromek dziennie);
  • żółty ser (2 plasterki – ok. 50g);
  • makaron, ryż, ziemniaki (jedno z nich 2 razy w ciągu tygodnia).

Również dwukrotnie w tygodniu kuracjusz ma prawo zjeść, na co mu przyjdzie ochota. Jest to nagroda za wytrwałość, tzw. królewska uczta. Nie można jednak przesadzać, biorąc sobie dokładkę. Trzeba również pamiętać, by owe uczty nie odbywały się dzień po dniu.

Zaleceniem doktora Dukana na tym etapie diety są tzw. białkowe czwartki. Raz w tygodniu żywimy się wyłącznie produktami proteinowymi.

Faza 4

Gdy upłynie dokładnie obliczony czas trwania trzeciej fazy, przechodzimy do ostatniego etapu diety Dukana. Jest to faza stabilizacji, która powinna trwać najlepiej do końca życia, aby już zawsze cieszyć się odzyskaną szczupłą sylwetką. Należy jedynie przestrzegać kilku prostych zasad:

  • jeden raz w tygodniu, w dniu ustalonym przez siebie, spożywać wyłącznie produkty proteinowe, tak jak w fazie uderzeniowej;
  • śniadania powinny być zawsze bogate w nabiał;
  • codziennie należy zjeść 3 łyżki stołowe otrębów owsianych;
  • kawę i herbatę pić niesłodzone, a także unikać jedzenia słodyczy;
  • nie można zapominać o aktywności fizycznej (np. rezygnacja z windy lub spacer zamiast jazdy samochodem).

Poza tym jadłospis każdy układa dobrowolnie, nie ma innych ograniczeń, oprócz tych kilku wyżej wymienionych.

Zalety diety Dukana:

  • szybki spadek wagi już w pierwszej fazie;
  • łatwo dostrzegalne efekty, co mobilizuje do kontynuacji diety;
  • nie wymaga głodzenia się – można jeść do syta;
  • nie ma potrzeby liczenia kalorii;
  • dieta pomaga pozbyć się niezdrowych nawyków żywieniowych;
  • nie wymaga intensywnych ćwiczeń fizycznych;
  • eliminuje możliwość wystąpienia efektu jo-jo;
  • w sposób widoczny poprawia się wygląd skóry;
  • już w drugiej fazie można znacznie urozmaicić posiłki, dzięki czemu dieta nie jest monotonna;
  • łatwa dostępność produktów składających się na dietę.

Wady diety Dukana:

  • zwiększone wydatki na jedzenie (mięso, ryby – to kosztuje);
  • niektóre osoby mogą odczuwać znaczne zmęczenie – intensywny wysiłek fizyczny nie jest wtedy wskazany;
  • dieta obciąża nerki i wątrobę – osoby w złej kondycji zdrowotnej nie powinny jej stosować;
  • jest to dieta moczopędna, a  wraz z moczem ucieka z organizmu wapń, magnez, potas (ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej, zaburzeń elektrolitowych lub rytmu serca);
  • mogą wystąpić zaparcia (z powodu spożywania dużej ilości białka) lub biegunki (w zależności od fazy);
  • utrzymywanie niskiego poziomu cukru we krwi skutkuje osłabieniem organizmu i większą potrzebą snu;
  • mogą wystąpić kłopoty z koncentracją ze względu na niską zawartość węglowodanów w posiłkach;
  • mogą występować bóle mięśni z powodu zakwaszenia organizmu;
  • diety Dukana nie można stosować zbyt długo – ryzyko wystąpienia poważnych problemów ze zdrowiem (np. rak jelita grubego, hemoroidy).

Dieta Dukana: dla kogo?

Dieta Dukana przeznaczona jest dla osób, które pragną pozbyć się nadwagi, ale poza tym nie mają problemów ze zdrowiem. Nie wszyscy mogą stosować dukański sposób odżywiania. Do takich osób zaliczają się:

  • chorzy na cukrzycę, ze względu na utrzymujący się niski poziom cukru we krwi;
  • osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną – z powodu osłabienia mięśni i całego organizmu;
  • wszyscy, którzy mają problemy z sercem czy z nerkami;
  • osoby chore na tarczycę też muszą bardzo uważać.

Zawsze należy pamiętać, że zdrowie jest najważniejsze, dlatego gdy stosowana dieta wywołuje niepokojące objawy, lepiej przerwać ją, niż nabawić się poważnych chorób.

Każdy organizm jest inny. Zdarza się, że dieta, która jednemu pomogła, drugiemu może zaszkodzić. Bądźmy więc roztropni i odchudzajmy się z głową.


Kategorie: Odżywianie, Diety


Pomóż innym znaleźć ten artykuł. Podziel się:


Chcesz być
na bieżąco?

Polub nas na Facebooku
i otrzymuj informacje o nowościach.

Ważna informacja

Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: dieta dukana, dieta dukana forum, dieta dukana jadłospis pdf, dieta dukana menu, dieta dukana produkty, dieta dukana forum, dieta dukana przepisy, pierre dukan, dieta dukana książka.