Leksykon Zdrowego Życia
Dieta Atkinsa została stworzona przez amerykańskiego kardiologa Roberta Atkinsa, który ułożoną przez siebie metodą leczył własnych pacjentów.
W 1972 roku wydana została jego książka i choć opisana w niej dieta była i jest do dziś kontrowersyjna, zyskała ogromną popularność. Metoda Atkinsa to klasyczny przykład diety niskowęglowodanowej, za to o wysokiej zawartości tłuszczu i białka w jadłospisie.
Czy taki sposób odżywiania jest zdrowy? Zapewne bardzo wielu na przestrzeni lat zadawało sobie to pytanie. Prawda jest taka, że dieta Atkinsa stosowana dłużej bardzo zwiększa ryzyko pojawienia się poważnych chorób m.in. miażdżycy, udaru mózgu, osteoporozy, kamicy nerkowej. Zadziwiające jest, że mimo przestróg lekarzy wiele osób decyduje się na tę dietę.
Dr Atkins uważał, że główną przyczyną otyłości jest duża ilość węglowodanów w naszej diecie. Jego sposobem na schudnięcie stało się więc drastyczne ograniczenie ich liczby, natomiast spożywanie dużo więcej białek i tłuszczów (przy czym nie trzeba liczyć kalorii).
Dieta Atkinsa przewiduje 4 etapy:
Etap I – wprowadzający – trwa 2 tygodnie. Zaobserwować można wtedy szybki spadek wagi, ale to głównie dzięki utracie wody. Podczas tego okresu nie wolno nam spożyć dziennie więcej niż 20 g węglowodanów. W ten sposób zmusza się organizm, aby czerpał energię ze spalania tłuszczu, a nie jak dotychczas węglowodanów.
Na tym etapie spożywamy 3 posiłki dziennie, ewentualnie dzielimy je na 4-5 mniejszych. Co możemy jeść? Oto lista dozwolonych produktów:
Produkty zakazane na tym etapie:
Etap II – odchudzający – pozwala nam zwiększać stopniowo ilość węglowodanów w pożywieniu. Z każdym tygodniem może ich być o 5 gram więcej niż poprzednio. Nie chudniemy już niestety tak szybko, jak na pierwszym etapie. W naszym menu pojawiają się stopniowo nowe produkty:
Jeśli jednak któryś z produktów powoduje przybieranie na wadze, musimy go odstawić. Etap II trwa do czasu, kiedy już tylko kilka kilogramów dzieli nas od prawidłowej wagi.
Etap III – pozwala na dalsze zwiększanie ilości węglowodanów – ok. 10 g na tydzień, chyba że zaczniemy tyć. Jednak jeśli proces chudnięcia trwa nadal, możemy poszerzać jadłospis o niektóre produkty węglowodanowe i jeść więcej owoców. Etap ten kończy się w momencie uzyskania właściwej wagi.
Etap IV – utrzymujący wagę – trwa do końca życia. Możemy spożywać taką ilość węglowodanów, jaka nie powoduje naszego tycia (max 100g dziennie). Musimy stale kontrolować wagę. Dobrze jest wykonywać regularnie różne ćwiczenia fizyczne. Należy stosować się nadal do ważnego zalecenia diety Atkinsa i chyba wszystkich diet, a mianowicie pić około 2 litry wody mineralnej każdego dnia. No i oczywiście unikać produktów przetworzonych, przede wszystkim słodyczy.
Podsumowując, dieta Atkinsa, choć daje szybkie efekty w postaci spadku wagi ciała, jest jednak niebezpiecznym sposobem na odchudzanie. Jeśli masz co do tego jeszcze jakieś wątpliwości, przeczytaj artykuł o diecie Atkinsa na stronie Instytutu Żywności i Żywienia. Istnieje wiele bezpieczniejszych diet, więc nie ma sensu ryzykować własnego zdrowia. Osobiście nie polecam tej diety nikomu.
Kategorie: Odżywianie, Diety
Materiały prezentowane w serwisie Curae.pl służą wyłącznie celom informacyjnym. Nie jest ich celem stawianie diagnozy czy sugerowanie metod leczenia. Pamiętaj, że publikowane tutaj artykuły nie stanowią fachowej porady medycznej. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu znajdujących się na tej stronie informacji, powinieneś skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Ta strona została znaleziona m. in. przez następujące frazy: Dieta Atkinsa: dieta atkinsa, dieta niskowęglowodanowa, dieta atkinsa jadłospis, dieta atkinsa co można jeść, dieta atkinsa efekty, dieta atkinsa książka, dieta atkinsa lista produktów, dieta atkinsa wikipedia.